Hvideslægten

Hviderne var den mægtigste og rigeste af landets slægter i Middelalderen. Klanen brugte ikke selv Hvide som slægtsnavn, men er af eftertiden opkaldt efter dens ældste kendte stamfader Skjalm Hvide.

Hviderne havde base i Fjenneslev og Bjernede og havde jordbesiddelser over en stor del af Sjælland, men også besiddelser i Jylland, Fyn, og Skåne.

På det verdslige område besatte Hvideslægten betydelige embedsmandsstillinger som kansler, kammermester, høvedsmand, gældker og drost og 2 Hvider blev dronninger i Sverige. Og på det kirkelige område blev fem Hvider biskopper og 5 Hvider ærkebiskopper.

Et nært forhold til kongeslægten ses i Knud Lavards ophold hos Hviderne mens hans forældre var på pilgrimsrejse og Valdemar den Stores opvækst i Fjenneslev efter mordet på hans far Knud Lavard.

I dag kender vi Hvideslægten for dens kirkebyggeri bl.a. med opførelsen af 77 kirker på Sjælland herunder Roskilde Domkirke, Vor Frue Kirke i Kalundborg og Sorø Klosterkirke.

Agnes Slott-Møllers maleri fra 1928 af Asser Riigs familie i Fjenneslev Kirke (Sorø Akademi).
Asser Riigs familie i Fjenneslev Kirke

Maleri af Agnes Slott-Møllers,1928 (Sorø Akademi)

Midt i billedet ses Fru Inge, der var gift med Asser Rig yderst til højre. Imellem dem står Esbern Snare i blåt og grønt og til venstre Absalon i hvid dragt og fostbroderen Valdemar den Store i rødt.

Hvideslægtens stamtræ

Hvideslægtens stamtræ

Hvidernes kirkebyggeri

Fjenneslev Kirke

Fjenneslev Kirke.

Fjenneslev Kirke er opført af Asser Rig og stod færdig i 1130’erne.

Kirken var oprindeligt bygget som gårdkirke eller kapel for Hvideslægten, hvis gård lå nord for kirken...

Alsted Kirke

Alsted Kirke

Alsted Kirke, der ligger højt i den vestlige del af Alsted by, er sandsynligvis opført af Ebbe Skjalmsen omkring år 1150.

Stiftersten i Bjernede Kirke

Stiftersten Bjernede Kirke

Om Kirkens Opførelse oplyser to samtidige Fraadstenstavler, der er indmuret over Indgangsdøren, henholdsvis 50 x 93 og 49 x 55 cm store (Fig. 14); Indskriften har fordybede romanske Majuskler: »Ebbo filius Scelmonis et uxor eius Rachanild construxerunt hic ecclesiam quam postea filius eius Suno erexit lapideam in onore Dei et Sce. Marie et Sci. Laurenci« (»Ebbe Skjalmsøn og hans Hustru Ragnhild byggede her en Kirke, som senere hans Søn Sune rejste af Sten til Ære for Gud, Sancta Marie og Sanct Laurentius«) [Kilde]

Finjamesterens kalkmaleri i Slaglille Kirke

Finjamesterens kalkmaleri i Slaglille Kirke.

Kalmalerierne i Slaglille Kirke er dateret til 1125-1150. Malerierne forestiller scener fra det nye testamente, Kain og Abels historie og Jesu barndomshistorie [fra trap.lex.dk].

Sorø Kloster Kirke

Sorø Kloster Kirke

Kirken er opført som gravkirke for Hviderne. Biskop Absalon, indkaldte i 1161 cisterciensere fra Esrum til at bygge kirken og klosteret. Byggeriet stod færdigt i 1201. Samme år døde Biskop Absalon.